Als moeder van huis is

31 aug

IMG-20160825-WA0001Dat moet kunnen, lekker een paar dagen weg met onze oudste zoon. Vol vertrouwen liet ik man achter. Ik heb vertrouwen in zijn vaderschaps- en huismankwaliteiten. Hij zou me wel gaan missen, zei hij. We hebben elkaar vaker langere tijd niet gezien, maar dan was ik degene die achterbleef met de kinderen. Wekenlang en alle vier de zonen onder de twaalf. Nu bleef hij achter, vijf dagen en vijf nachten maar.

Hij had mazzel. Slechts de twee jongste – best al grote, respectievelijk vijftien en achttien jaar- zonen onder zijn hoede, slechts drie werkdagen en prachtig weer. Eén vrije dag nam hij op om mij en de oudste weg te brengen, de andere om tijd te hebben voor de jongste die nog vakantie had.

Geen gemis

IMG-20160826-WA0000Het gemis viel alleszins mee. Zelfs het welterusten wensen via de app schoot er af en toe bij in. Ik miste het niet. Hij had het druk. Tevreden bekeek ik tijdens mijn vakantie de fotootjes van de nieuwe plint in de keuken. Eerst netjes op maat gezaagd, daarna in de grondverf en grijs afgelakt. Een van de klussen die al jaren op het to-do-lijstje staat is geklaard! Reden om vaker zonder man op stap te gaan.

Het puber-weekmenu

De zonen hadden niets te klagen. Vriendjes waren alle dagen welkom, dronken en aten de koelkast leeg. En aten mee. Begrijpelijk. Het weekmenu was een droom voor elke puber! Maandag: pizza. Dinsdag: pasta met diepvriesspinazie. Woensdag: shoarma met patat. Donderdag: burgers met patat. Vrijdag: bbq met pastasalade. ‘Met een verse salade!’, IMG-20160825-WA0003(1)herhaalde lief elke dag. Oudste zoon en ik deden het met éénpansgerechten met bonen, couscous en komkommers, aten éénmalig een biologische pizza en waren zeker van een gezond vetgehalte. Ik begon me al een voorstelling te maken van de reacties als ik weer kook en geen mayo en ketchup op tafel wil hebben. Uitstel is de oplossing. De eerste dagen na thuiskomst kook ik gewoon nog niet, besloot ik. Dan word ik even ‘one of the guys’, geen probleem.

Thuiskomst met bloemkool

Thuiskomen was heerlijk. Man weer in mijn armen. Ooh en aaah roepen bij het aanzicht van die nieuwe plint. De keuken leek weer als nieuw. Hij was zo trots. Het huis was ook redelijk netjes. De jongste zoon had zelfs al zijn schoolspullen. Ik was tevreden. Tot ik antwoord kreeg op die ene vraag.

2015-06-05 17.58.57

‘Bloemkool, tartaartjes en aardappelen. Lekker gezond,’ zei man.

De eerste avond thuis kookte ik. Figuurlijk. En letterlijk. Op kooltjes! En de volgende keer? Kom ik gewoon een avondje eerder thuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

%d bloggers liken dit: