What a girl needs!

16 jun

20150425_112103-1Vrouwen krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Een probleem dat aangepakt moet worden en de aandacht heeft van zorgverleners. Ik voelde me serieus genomen.

Hartklachten worden aangezien voor overgangsklachten, medicijnen en behandeling zijn vooral getest op mannen. Vrouwen leven langer, maar zijn vaker en langer ziek. Het is geen nieuwe informatie, veel zorgverleners houden hier wél rekening mee. Ik was blij dat de huisarts mijn klachten van duizeligheid met hartkloppingen serieuzer nam dan ik. Ze verwees me door naar de cardiologie voor een 24-uurs hartfilmpje.

Na het weekend kwam ik voor de uitslag bij de cardioloog. Leuke vent, iets jonger dan ik.Uitgebreid legde hij uit dat de hartslag weliswaar wel eens traag ging, maar niet te traag. Nadat ik vertelde dat ik in de zorg werk, werd hij enthousiaster. Hij wees de (niet ernstige) onregelmatigheden aan en vertelde over een meetapparaatje dat onder de huid geplaatst kan worden om een hartfilmpje gedurende een langere periode te maken. ‘Als het nou toch aanblijft, is dat misschien een optie.’, zei hij. Ik voelde me serieus genomen, gerustgesteld en vroeg nog even naar de bloeduitslagen.

Schildklier: goed. Suiker: goed. Cholesterol: goed. Goed? De waardes van de verschillende cholesterolwaardes vielen me vies tegen, die had ik veel lager verwacht. ‘Tsjonge!’, verzuchtte ik. ‘Ik eet redelijk gezond en sport me te pletter. Dat kan toch niet?’

‘Ze zijn goed hoor’, hoor ik hem zeggen. ‘U bent ook gewoon slank.’

Dat hoor ik hem de hele dag nog zeggen. Hoor ik hem nu nog zeggen.

Maar bovenal blijft het gevoel hangen dat zowel de huisarts als hij mijn klachten serieus namen, misschien serieuzer dan dat ik ze nam.

Deze dokters snappen wat vrouwen nodig hebben 😉

Voor de echte belangstellenden

Gelukkig is er in de gezondheidszorg toenemend aandacht voor de zorg voor vrouwen. Een voorbeeld is het onderzoek naar hart- en vaat ziekten bij vrouwen: Hart voor vrouwen. Weet je er meer? Deel het!

Eén reactie naar “What a girl needs!”

  1. Harrij Smit juni 16, 2015 bij 7:19 pm #

    Dus zelfs hier gaat de ongelijkheid nog verder. Wat een domme mannenwereld 😦

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: