Dag doktersassistente?

6 mrt

Uitgerekend op de dag van de doktersassistent zit ik in de schoolbanken om een toets te maken voor de opleiding praktijkondersteuner.  Dat ga ik worden, namelijk. Ik ben klaar om het vak doktersassistent achter me te laten, toch?

Hoe vaak heb ik overwogen een ander vak te kiezen?! Meer dan twintig jaar geleden al, toen ik alleen op vakantie kon gaan tijdens de vakantie van de huisarts, tussen de telefoontjes door een spreekuur moest houden én mijn broodje moest eten, elke week de vloer in de was moest zetten, regelmatig de politie moest bellen om een dakloze uit de wachtkamer te verwijderen en nooit eens een dagje vrij kon nemen.  Voor een hongerloontje, in de verpleging verdiende ik meer.

Een plek verworven

cao

Met de komst van een CAO is er veel verbeterd: er zijn afspraken over vakanties en vrije dagen, er is een taakomschrijving, een pensioen en een salaristabel. Financieel gezien vind ik dat de doktersassistent nog steeds ondergewaardeerd wordt, maar doktersassistent is wel een echt beroep geworden met een eigen beroepsvereniging. Huisartspraktijken kunnen niet meer zonder en ook in ziekenhuizen en bij arbo-diensten heeft de doktersassistent een plek verworven.

 

Niet voor watjes

doktersassistenteDoktersassistent is geen beroep voor watjes. Mensen die ziek of gespannen of allebei zijn, reageren niet altijd even vriendelijk. Dat is begrijpelijk, de doktersassistent kan wel tegen een stootje en soms is dat oké. Minder leuk is een telefonische dreiging je wel over de balie te komen trekken als je de afspraak niet maakt. En ook fysiek geweld komt voor, ik heb nog een litteken op mijn voorhoofd waar ooit een kopje tegen aan werd gegooid. Behalve de nodige medische kennis bezitten, telefonisch spoed van minder spoed kunnen onderscheiden en administratieve talenten in huis hebben, moet de doktersassistent ook leren omgaan met spanningen, met dreigingen, met agressie. Reden genoeg om een ander vak te kiezen!

medIk word praktijkondersteuner, zeker. De oneindige stroom van receptherhalingen, patiëntenbrieven, urineonderzoeken en het continue gerinkel van de telefoon ben ik soms zo zat. Time for change.

Snelle actie

En toch…..het is heerlijk als mensen blij zijn dat ze niet hoeven te komen omdat jij ze een advies kunt geven.  Als je tijdens een telefoongesprek iemand kunt geruststellen. Als bange kinderen toch hun prik krijgen en huppelend de deur uit gaan. Als iemand is gevallen en je direct hulp kan bieden. Als mensen weer kunnen horen na het oren uitspuiten. Als het gezellig is tijdens het geven van de griepprikken. Als je luisterende oor voldoende is. Als je door je medische kennis en ervaring  eerder weet dan de patiënt dat er snel actie nodig is en dat ook kunt organiseren.

Geweldig beroep

dag van doktersassistenteMet zes collega doktersassistentes en collega praktijkondersteuner werk ik samen in een huisartsenpraktijk, leren samen en van elkaar, willen steeds beter worden in ons werk en delen lief en leed. Ons werk wordt gewaardeerd door onze werkgevers, die dat wel eens laten merken……op de dag van de doktersassistent bijvoorbeeld.

Geweldig vak, doktersassistent!

Nu twijfel ik toch. Twee beroepen….dat kan toch ook?

P.S. Als je even tijd hebt…..kijk dan dit filmpje: De doktersassistent.

%d bloggers liken dit: